Letterlijk vertaald betekent het Engelse woord co-dependent wederzijds afhankelijk. Codependentie is een levenspatroon dat zich kan hebben gevormd bij mensen die opgegroeid zijn in disfunctionele gezinnen, waar zij op de een of andere wijze onvoldoende in hun gezonde basisvoorwaarden en behoeften zijn ondersteund. Er kan sprake zijn van een achtergrond van verwaarlozing, mishandeling of misbruik. Hierbij kan verslaving of andere psychische problematiek binnen de familie een rol spelen.
Kenmerken
Codependentie is een aandoening, een reactie op een trauma, waarbij volwassen mannen en vrouwen moeite hebben met: een gezonde eigenwaarde te ontwikkelen; gezonde grenzen te hanteren en aan te houden;
op een functionele manier om te gaan met leerprocessen, fouten maken, zich te kunnen ontwikkelen;
voor de eigen volwassen behoeften te zorgen;
op een functionele en gepaste wijze uiting te geven aan de eigen gevoelens en waarheid.
Iemand met codependentie problemen kan soms te veel, en vaak ongepaste, zorg tonen voor de problemen van anderen, niet noodzakelijk in de context van een verslaving. Een codependent persoon is soms in nood, doordat hij of zij geneigd is zichzelf te willen veranderen of schaamte te voelen voor de eigen gedachten of gevoelens, wanneer die in conflict komen met de problemen van een ander.
Een codependent persoon kan soms uiterst onzeker overkomen, maar ook zeer gecontroleerd en rigide. De symptomen kunnen variëren van lage eigenwaarde hebben en zich pleasend overafhankelijk maken van wat anderen willen en vinden, tot aan de andere kant niets en niemand zeggen nodig te hebben. Codependenten zijn vaak pleasers, gevers ten top. Bijna alles wat een codependent doet, staat in het teken van anderen het naar de zin willen maken en anderen tevreden te stellen, vaak ten koste van zichzelf en de eigen gevoelens en behoeftes.
Oorzaken
Codependent gedrag is vaak een overlevingsmechanisme dat zijn oorsprong vindt in de kindertijd, waar hechtings-trauma's kunnen ontstaan. Wanneer een kind opgroeit in een gezin waar emotionele verwaarlozing de norm is, kan het een diep verlangen ontwikkelen naar liefde en bevestiging, maar zonder de juiste begeleiding en aandacht blijft deze behoefte vaak onvervuld. Om toch contact te maken met de ouders, ontstaan er onbewust verschillende overlevingsstrategieën. Bij Brave-Up begeleiden we je met enthousiasme en begrip om deze patronen te doorbreken en weer voor jezelf te gaan staan. Ontdek de kracht van authentiek zijn en leer om jezelf op de eerste plaats te stellen!
Zo probeerde je, onbewust, controle te krijgen en houden over je eigen gevoelens en relaties.
Gepest worden of buitengesloten zijn, het ervaren van verslavingsproblematiek binnen het gezin, of het omgaan met onvoorspelbaar gedrag van ouders kunnen diepgaande effecten hebben. Wanneer ouders zich meer bezig houden met hun eigen problemen of wanneer er verwaarlozing, misbruik of geestelijke mishandeling plaatsvond, ontstaat er een gevoel van waardeloosheid. Daarnaast kan het voortdurende streven naar goedkeuring door focus op prestaties verergeren. Bij Brave-Up begeleiden we je om deze patronen te doorbreken en weer voor jezelf te staan, zodat je vol zelfvertrouwen het leven kunt omarmen dat je verdient!